sobota, 16 marca 2013

Jak spożywać jagody goji?

W jaki sposób możemy spożywać jagody goji? Czy wiesz jak właściwie przyrządzać jagody goji, aby zachowały jak najwięcej korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych? W jakich dawkach przyjmować suszone owoce goji?




Jagody goji - jak spożywać?


Słodki smak owoców goji zachęca do spożywania ich prosto z drzewa. Smakują równie wyśmienicie w postaci suszonej. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych posiłków, jak np. zup, ryżu czy potraw warzywnych. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat. W pełni zachowane właściwości zdrowotne i odżywcze znajdziemy również w soku z Goji. Zazwyczaj produkuje się go bez dodatku cukru i konserwantów, w postaci w pełni naturalnej. Czasem jagody są składnikiem soków wieloowocowych i win. Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem do ciastek i batoników zbożowych oraz musli.

Suszone jagody goji - jak dawkować?


Badania wskazują na korzystny efekt codziennego spożywania 5 – 15 g suszonych jagód goji. Są one pozbawione toksyczności, ale zaleca się ostrożność w ich konsumowaniu u osób przyjmujących różnego rodzaju leki, aby uniknąć potencjalnych interakcji między składnikami aktywnymi.