Lecznicze właściwości jagód goji
Niewiele ludzi zdaje sobie sprawę, że jagody goji są znane i szanowane ze względu na swoje cudowne właściwości już od ponad 6000 lat! Owoce kolcowoju chińskiego są opisywane jako cudowny środek na wszelkie dolegliwości zdrowotne w wielu starożytnych poradnikach zielarskich spisanych w języku chińskim.
lecznicze właściwości jagód goji znane są już od przeszło 6000 lat! |
Goji już od zamierzchłych czasów tworzy niepodzielną część jadłospisu obywateli gór Himalajów. Nie jest jasne, jak Kolcowój (Jagody Goji) uzyskał swoją nazwę, ale najprawdopodobniej według nazwy obszaru Gojal, gdzie na podgórzu Himalajów najwięcej ta cudowna roślina występuje. Tajemnica uprawiania rośliny Goji była przekazywana z generacji na generację przez ludność tego urodzajnego kraju również do pozostałych dolin. Roślina w ciągu lat rozszerzyła się do Tybetu, Chin, Indii i Mongolii.
Jagody Goji są świetnym przeciwutleniaczem, który może „wyłapywać” z organizmu wolne rodniki. Oprócz tego Goji mogą:
- wpływać korzystnie na system immunologiczny
- utrzymywać właściwe ciśnienie krwi
- poprawiać pamięć
- utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi (jest to bardzo korzystne dla cukrzyków oraz osób odchudzających się)
- wpływać pozytywnie na męską potencję
- być idealnym dodatkiem w diecie odchudzającej
- łagodzić bóle i zawroty głowy
- poprawiać sen
- poprawiać apetyt i trawienie
- poprawiać wzrok
- wpływać korzystnie na wątrobę i nerki
- wzmacniać kości i mięśnie
- łagodzić stres i niepokój
- zwiększać witalność i poprawiać humor